Medlemskap

Her er ti ting du ikke visste om Skrik: Samme tyv stjal Munch-malerier to ganger

Norske Edvard Munchs Skrik er et av de mest kjente maleriene i hele verden. Men hva vet du egentlig om maleriet? Test deg selv her.

  • Det nye MUNCH ligger rett ved sjøen i Bjørvika i Oslo.

  • Det 60 meter høye bygget, med en karakteristisk knekk i toppen, synes godt fra Oslofjorden og har på kort tid blitt en av Europas mest besøkte kunstattraksjoner.

  • I dette fantastiske tårnet bor også maleriene til modernismens viktigste kunstner, Edvard Munch. Det er faktisk et av de største museene i verden som er tilegnet en enkelt kunstner.

  • Og her kan du også selvsagt se kunstverket som folk fra hele verden er nysgjerrige på:

  • Skrik.

Her er ti historier du kanskje ikke kjente til om Skrik

1. Skrik er blitt stjålet to ganger


Munch-ranet er en verdenskjent og svært dramatisk hendelse. I 2004 ble to av Edvard Munchs mest kjente malerier, Skrik og Madonna, stjålet fra Munchmuseet under et væpnet ran på høylys dag. På den tiden lå museet i bydelen Tøyen. Maleriene kom heldigvis til rette igjen to år senere – i august 2006. Tre personer ble dømt for det brutale tyveriet.


Men Skrik ble også stjålet en gang tidligere, i 1994, den gang fra Nasjonalgalleriet. Den kjente, norske fotballspilleren Pål Enger satte opp en stige, klatret inn vinduet og plukket rett og slett med seg et av verdens mest verdifulle malerier. Enger fikk syv års fengsel for tyveriet. Maleriet gjemte han hjemme i stuebordet. Kunsttyven tar mye av æren for at Skrik er verdensberømt:


– Maleriet var ikke glasset inn. Ingen tenkte noe på Skrik før jeg stjal det. Bildet har betydd mye for meg. Det er noe av symbolismen i bildet som gjør det så dritfett. Det er kanskje verdens største symbol i dag, sa Enger i 2012.


Det hører med til historien at Enger også stjal Munch-maleriet Vampyr allerede i 1998. Mens han sonet sin straff, ble Enger selv kunstmaler og holdt utstilling etter å ha sluppet fri igjen. Men i 2015 ble han igjen tatt for nye kunsttyverier, blant annet for å ha stjålet 5 verk av Pushwagner…


2. Dette er Skrik verdt


I mai 2012 ble det eneste Skrik-maleriet i privat eie solgt for 689 millioner kroner. Det ble solgt av den kjente, norske rederen og samleren Petter Olsen, på auksjonshuset Sotheby's I New York. Han var svært fornøyd med salget og uttalte den gang til NRK:


– Fortsatt vil Munch komme til å spille en betydelig rolle i mitt liv, og med mitt eget Munch-prosjekt kommer jeg til å fokusere på livet og kjærligheten.


Kunstsamler og mangemillionær Leon Black har senere innrømmet overfor Munchmuseet at han er eieren av maleriet.

Dressed up ghost in black clothes.
  • 3. Skrik er inspirasjonen bak de kjente Scream-filmene

    Det er kanskje ikke overraskende at Munchs Skrik har vært inspirasjon til masken i Scream-filmene fra 1996.

  • Masken er slående lik. Regissør Wes Craven har selv uttrykt at han er stor fan av kunstneren og har uttalt om kunstverket:

  • – Det er en klassisk referanse til ren redsel.

  • Men også romvesener i Doctor Who skal ha vært inspirert av Skrik.

4. Skrik ble ikke malt i Norge


I og med at Edvard Munch har etterlatt seg noen notater fra 1892 fra Ekebergåsen i Oslo, har mange trodd at han malte Skrik nettopp her:


«Jeg gik bortover veien med to venner – solen gik ned – Jeg følte som et pust av vemod – Himmelen ble plutselig blodig rød – Jeg stanset, lænede meg til gjerdet træt til døden – så ut over de flammende skyerne som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by – Mine venner gik videre – jeg sto der skjælvende av angst – og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen».


Men Edvard Munch malte etter all sannsynlighet Skrik i Nice i Frankrike, sent på høsten i 1893.


5. Du har bare 60 minutter på deg til å se Skrik


I 4. etasje på MUNCH henger tre versjoner av Skrik i et lite, sort rom - ett maleri, én tegning og ett trykk. Disse vises på rundgang. Hver time avdekkes et av kunstverkene, mens de to andre forsvinner «bak dører». Bildene tåler ikke lys hele tiden, fordi det påvirker fargepigmentene, og verkene til Edvard Munch ville fått mye kortere levetid hvis de ikke ble skjermet. Altså er det litt timing, og litt flaks som skal til for at du får sett din favorittversjon av Skrik.

  • 6. Dette betyr egentlig Skrik

    En av de tingene folk ofte søker svaret på, er betydningen av Edvard Munchs mest kjente maleri. Og her er det dessverre vanskelig å finne svar. Tolkningen er en gåte, påpeker Munchmuseet selv.

  • Er det figuren som skriker? Er det en ekte person, og forsøker vedkommende beskytte seg mot lyden av et skrik?

  • Noen mener også at Munch mest sannsynlig fikk inspirasjon til «Skrik» på en sti i Ekebergskråningen da han gikk tur sammen med venner.

  • Dette kommer fram i et sitat fra kunstnerens egne notater. Og mange mener naturlig nok maleriet handler om angst og sjalusi.

  • Et annet spørsmål som stilles, er om det kan være figurene i bakgrunnen som egentlig er motivet?

  • Munchmuseet påpeker at motivene kan virke uvitende om det som skjer rundt dem, og at maleriet kanskje symboliserer fravær av kommunikasjon.

  • En tanke er om Munch ønsket å formidle at vi bør stoppe opp og løfte blikket. Det finnes uansett ikke ett enkelt svar på hva Skrik betyr.

  • Dessverre? Eller kanskje tanken var at vi skal gjøre opp vår egen mening…

7. Dette gjorde Skrik kjent


Det var litografiet av Skrik som ble først kjent utenfor Norge, ved at det ble gjengitt i magasinet La Revue Blanche i 1895. Året etter kom det på trykk i amerikanske M’lle, og ble tidlig på 1900-tallet brukt som forsideillustrasjon til en bok om psykiske lidelser. Dette, i tillegg til at motivet gjengis i mange varianter i populærkulturen, har gitt kunstverket mye oppmerksomhet verden over. Du finner Skrik på plakater, blyanter, filmer, klesplagg og mange andre former for merchandise.


De nevnte tyveriene skapte også overskrifter i nyhetene verden over, og har også spilt en stor rolle i at kunstverket er kjent.


8. Ble ikke utstilt i Norge første gang


Man skulle tro at den norske kunstneren Edvard Munch, født i Løten, skulle velge hjemlandet for å vise fram sine store verk. Men Skrik ble utstilt for første gang i Berlin i Tyskland i 1893. Da under tittelen Fortvilelse. Edvard Munch stilte da ut en serie av bilder som senere er blitt kjent som Livsfrisen. Denne inkluderer bilder av kjærlighetens oppvåkning og også sjalusien og deretter fortvilelsen, altså Skrik.


Ofte har maleriene blitt sendt rundt i verden for å bli vist fram, men det tåler ikke de skjøre maleriene lenger. Eneste mulighet for å oppleve Skrik, er i Norges hovedstad, og er du turist i Oslo, er kunshotellet Clarion Hotel® Oslo et sentralt hotell. Her bor du midt i det pulserende bylivet, og hotellet har et eget kunstgalleri i verdensklasse. Faktisk sine egne Munch-verker. Og selvsagt er du like i nærheten av Munchmuseet.


9. Det finnes flere versjoner av Skrik


Det er det fargerike maleriet, med sterk rød, gul og blå bakgrunn som de fleste tenker på når de hører Skrik. Men det finnes faktisk hele fire versjoner av Skrik. Edvard Munch lagde ofte flere versjoner av sine kunstverk. For kunder, eller for å beholde selv. Av Skrik finnes det fire versjoner, to med tempera og oljemaling, og to tegninger med fargestift og pastell.


I tillegg finnes det et svart-hvitt litografi, som er blitt trykket opp i mange versjoner.


10. Skrik er laget på papp


Flere av Munchs verk er utført på papp eller papir, noe som er et svært skjørt materiale. De fire versjonene av Skrik er faktisk malt på papp, noe ikke så mange vet, sier papirkonservator Cosima Walter, ifølge MUNCH.


– Jeg lurer på hvorfor alle er malt på papp og ikke lerret?


For valg av materiale er faktisk et mysterium, og ingen har et godt svar på hvorfor. Både lys, temperatur, fuktighet og oksygen påvirker fargepigmentene i bildet, og bryter ned papir og papp over tid. Det er også derfor Skrik som nevnt skjermes.


Bo i nærheten av Nasjonalmuseet i Oslo? Da bør du sjekke inn på The Thief. Hotellet har spa, gourmetrestaurant og ligger rett ved sjøen.

Nyeste innlegg