Sommeren er offisielt her, og her i Skandinavia er feiringen av midtsommer stor. Da samler venner og familie seg for å hylle dagen som symboliserer at den lange mørke vinteren endelig er over. For hva er vel bedre enn å samles rundt morsomme aktiviteter, god mat og holde fest?

Sjekk ut våre utvalgte tilbud

Utforsk sesongens beste tilbud her!

Midtsommerfestene i Skandinavia finner sted mellom 20. – 25. juni. Så om du befinner deg i Danmark eller Sverige i dette tidsrommet, sleng deg med i våre nabolands festligheter. Kanskje lærer du nye tradisjoner, som du kan ta med deg hjem til neste års feiring. Kryss bare fingrene for at været holder seg fint på årets lengste dag med sol.


Midsummer Sweden


Sverige


Foruten å krysse fingrene og håpe på fint vær, feirer svenskene midtsommer første fredag av sommersolverv. Dette er forøvrig på en annen dag enn i Norge og Danmark. Siden dette er en vanlig og svært populær feiring, starter man gjerne planleggingen flere måneder i forveien. Svensker liker gjerne å feire midtsommer med en langhelg på landet, gjerne i et sommerhus eller i en hytte. Hvis du ikke har et eget feriested, eller kjenner noen som kan låne bort, så anbefales et hotell ved sjøen.


Andre klassiske ingredienser til den svenske midtsommerfeiringen er; deilig hjemmelaget mat, blomsterkranser for jentene, dansing rundt maistangen, sommerleker og drikkeleker med snaps. Ikke glem det gamle utsagnet; ”hvis det ikke er sild på fatet, blir det ikke fest”! Snaps er også en svært viktig del av festen.


Bonfire


Danmark og Norge


Både nordmenn og dansker feirer midtsommer den 23. juni hvert år, på dagen vi kaller Sankt Hans Aften, eller Sankthansaften. Dette er egentlig en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes’ fødsel, som skal være seks måneder før Jesus` den 24. Desember. I årenes løp har Sankthansaften også blitt sett i sammenheng med mektige naturkrefter. I gamledager mente man at urter hadde best effekt om de ble plukket denne dagen, og bål ble tent for å holde vekk onde ånder.


I Norge har vi tradisjonelt tent bål og feiret der vi er, eller gjerne langs kysten eller til fjells. Vi tar det veldig seriøst, og i 2011 ble verdens største sankthansbål tent i Ålesund. I Danmark er imidlertid bål og fest lokalisert til en elv eller mot sjøen.


Nyere tradisjoner har kommet til etter hvert, som for eksempel Midtsommersangen i Danmark, skrevet av poet Holger Drachmann i 1885, kalt ”Vi elsker vort land”. Så, om du befinner deg i vårt danske naboland rundt midtsommer, ta med deg et pledd, litt drikke, syng og bli med på feiringen. Husk bare at i motsetning til i Norge, starter den danske feiringen ganske sent på kvelden, sånn i åtte-ti-tiden. Festivitetene starter normalt sett med en tale, og så tenner man bålet.

Sjekk ut våre utvalgte tilbud

Utforsk sesongens beste tilbud her!