Den lengste dagen i året nærmer seg, og du vet vel hva det betyr? En ny uforglemmelig midtsommeraften står foran oss. Svenskene krysser fingrene for godt vær på dagen hvert år, og nettopp denne kvelden har blitt en av de viktigste merkedagene der man kan kan spise så mye man ønsker av nypoteter, sild og jordbær. Hva hadde en svensk midtsommer vært uten disse klassiske komponentene? Ingen sild, ingen fest!
1. Velg sted med omhu – gjerne nær naturen
Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Alt handler om beliggenheten. Midtsommeraften skal feires på landet, og dette er den fineste tiden på året å tilbringe i naturskjønne opplevelser. Har du ikke et sommerhus? Finn en venn som har det eller finn et fint hotell nær sjøen. Så lenge du har et stort utendørsområde og en gressflekk, så går det bra.
2. Kjøp nypoteter, sild og jordbær
Som nevnt tidligere er nypoteter og sild en viktig del av feiringen. Rømme og gressløk hører også til på bordet. Sørger du for å ha rikelig med knekkebrød, den svenske spesialiteten ”gubbröra” og ordentlig smør, er det meste på plass. Som kronen på verket kommer de svenske jordbærene, med deilig fløte eller is som tilbehør.
3. En snaps hører med
Svenske feiringer tillater alltids øl, men ved midsommersfesten er det snaps som gjelder. Velg mellom varianter som Akevitt, Skåne eller OP Andersson, og server til gjestene i shotglass.
4. Sett opp en Maistang
Selv om man ikke er helt sikker på opprinnelsen til Maistangen, så har den unektelig blitt en selvskreven del av den svenske midtsommerfeiringen. Det har egentlig ikke så mye å si hvordan den ser ut, så lenge du bare har en. Merk deg at dette er en viktig ingrediens for dans og moro resten av kvelden.
Midtsommerfeiring med maistangen som midtpunkt Foto: Susanne Lindholm
5. Utfordre danseferdighetene
Etter hvert som midtsommerkvelden skrider frem, er det tid for dans. Selv om denne dansen historisk sett relateres til fertilitet, så har den i nyere tid fått flere elementer. Her samles venner og familie i skjønn forening til dans og moro med ”Små grodorna”, ”Opp på Källarbacken” og ”Jänta och ja” med mer.
6. Leker for alle
Klassiske svenske sommerleker passer for hele familien. Her snakker vi sekkeløp, hesteskokasting og potetløp. Holder du en stor fest med mange gjester, kan du med fordel avklare regler og slikt på forhånd, og bruke en fløyte for å signalisere stopp eller bytte.
Glade barn som feirer midtsommer. Foto: Kola Productions / Visit Dalarna
7. Hold myggen unna
Sørg for å være forberedt på at når man svett og glad danser rundt Maistangen eller kaster hestesko, så vil myggen gjerne feste på sin måte. På deg. Du vil med andre ord ikke angre om du investerer heftig i duftlys mot mygg, insektsnett eller spray.
8. Husk regntøy
Nå er det engang slik at midtsommer ikke alltid er ensbetydende med sol. Så sørg for at alle har en regnponcho tilgjengelig dersom man skulle være så uheldig å bli overrasket av regn. Og i motsatt fall, er det ikke så dumt med badetøy heller.