Med en flyplass i ryggen og Storsjön i fanget, blant skoger og jämtlandske fjell, tilbyr Frösö Park Hotel en perfekt balanse mellom avslappende spa-dager og intense utforskningsmuligheter.
Tekst: Per Olsson
Jeg rekker bare å få i meg en kopp te før vi skal lande. Når flyet svever inn over Storsjön ser jeg at fjellene allerede har fått sitt første snøfall. Den solklare dagen gjør at utsikten strekker seg helt ned til Härjedalen og Vemdalen i sør til Åreskutan i øst. Det er et slående syn.
Frösö Park kalles området som tidligere huset flyflåten F4. Sporene er tydelige, til tross for at det er mer enn 15 år siden militæret forlot området. Flere hangarer kan sees blant velstelte trær og plener. Og utenfor hotellet finner man de gamle jagerflyene, Viggen og Tunnan, opphøyd på stolper for å vokte bygget.
Magisk utsikt mot fjellene og Storsjön fra rommene. Foto: Emil Fagander
Naturskjønne syn fra vinduene
Det tar omtrent fem minutter fra jeg henter bagasjen på rullebåndet til jeg står i resepsjonen på hotellet. Den store lobbyen er rolig. I sittegruppene sitter noen gjester og blar i morgenavisen. Andre, tilsynelatende konferansegjester som har ankommet tidligere enn sine kolleger, forsøker å finne ut hvordan man kan få shuffleboard-puckene til å holde seg i poengsonene. Til tross for at det er høyt trykk i resepsjonen, får jeg fort tildelt et rom.
"En behagelig lenestol står perfekt plassert for å føre blikket mitt mot Åreskutan..."
På andre siden rammes skogen, Storsjön og fjellene inn av store panoramavinduer. Noen gjester har plassert seg ved høye bord ved vinduene, og sliter med å holde blikket på dataskjermene foran seg. Det er et vakkert kontor, men utsikten er høyst distraherende.
Vel oppe på rommet, i fjerde etasje, er det min tur til å stoppe opp ved vinduet. En behagelig lenestol står perfekt plassert for å føre blikket mitt mot Åreskutan, og når øynene vandrer tilbake mot Oviksfjellene kan jeg ane norske fjell i bakgrunnen, langt, langt der borte. Jeg legger føttene opp i vinduskarmen og blir sittende, lenge.
Rundt hotellet har man mange muligheter for fysisk aktivitet. Foto: Emil Fagander
Pulsforhøyende aktiviteter rett utenfor døra
Da det ble bestemt at luftflåtebasen skulle få nytt liv, ble det raskt besluttet at det skulle bygges et hotell. Som en kirke midt i byen. Rundt i området skulle det gradvis fylles opp med butikker og bosteder. Et av målene var også at flyplassterminalen skulle flyttes nærmere hotellet.
Med skoger, grøntområder og nærhet til Storsjön og Østersund, med sin sterke idrettsprofil, ble det bare naturlig at hotellet skulle tilby sine gjester aktiviteter som høyner pulsen. Det skulle være løpebaner, strandpromenader, sykkelstier, skispor, bare noen kilometer til skibakkene på Frösön, og et velutrustet treningsstudio som tilbyr treningstimer i alt fra yoga til styrketrening, samt personlige trenere.
I området er det fortsatt spor av den militære historien, med kaserner og hangarer stående rundt hotellet. Den gamle messa fikk nytt liv da den ble omgjort til både hotellresepsjon, restaurant og festsal. De 139 rommene, plassert over fem etasjer, ble bygd i en helt ny hotelldel.
Den jämtländske naturen er alltid et stort skue fra restauranten. Foto: Emil Fagander
Ved lunsjtider fylles hotellet opp. Konferansegjestene blir plutselig synlige igjen, personalet fra foretak i nærheten kommer innom og hilser på, og gjestene som har tatt del i hotellets militære hinderbane har bygd opp en skikkelig appetitt. I den vakkert innredede matsalen serveres dagens rett: viltbiff med stekt løk og potetmos og en stor salatbuffet. Man blir virkelig mett når man spiser lunsj på Frösö Park Hotel.
Et helt område dedikert til helse
Det er også fint å bli sittende i matsalen og slappe av etter lunsj. Til tross for at salen er så stor og romslig, er akustikken dempet og forvandler samtalene blant de mange lunsjgjestene til en lystig bakgrunnsstøy. Etter kaffe og kake (hotellet har en baker, som baker alt fra brødruller, lomper og brød, til kaker og terter) tar vi en etterlengtet gåtur gjennom skogen ned mot Storsjön.
På veien ned mot Bynäset, et utrolig vakkert sanddelta ved Storsjöstranda, møter vi på løpere og syklister. Hele området rundt hotellet er dedikert til helse. På snørike vintre har hotellet blitt en hub for de som vil finslipe formen før senvinterens langrennsløp. Med bare to timers reise fra dør til dør for de som kommer fra Stockholmsområdet, kan hotellet lokke til seg både de som ønsker å komme i form og de som bare vil ta en avslappende helgetur. For avslapning kan man også finne her, i hotellets 1 200 kvadratmeter store spa som ble ferdigstilt for bare noen år siden.
Behagelige lenestoler og åpen ild på spaet. Foto: Emil Fagander
Avslappende spaopplevelse og restaurant med lokale spesialiteter
I fluffy morgenkåper beveger vi oss gjennom hotellet, i retning spaet. En korridor med samisk-inspirert musikk fra høyttalerne og bilder fra den fortryllende jämtlandske fjellverdenen får oss i riktig stemning. Spaet, som går over to etasjer, har en lounge, åpent spiseri, sjeselonger og resepsjonen i den nedre etasjen. I den øvre etasjen, der bjørk og jämtlandsk svart kalkstein dominerer innredningen, signert av Thomas Sandell, møtes vi av varmen fra oasen innenfor. Vi ligger lenge i de spesialdesignede hvilestolene og skuer ut over fjellene.
"Vårt favorittsted blir til slutt utendørsbassenget med 37 grader i vannet, som er åpent året rundt, med stjernehimmelen som tak..."
Deretter følger vi badsturitualene. Vi sitter først i badstua, senker oss ned i bad med forskjellige temperaturer, hopper i isbadet og legger oss så i varme bad igjen mens vi, som lovet, får fornemmelser av de varierende uttrykk den jämtlandske naturen har å tilby. Vårt favorittsted blir til slutt utendørsbassenget med 37 grader i vannet, som er åpent året rundt, med stjernehimmelen som tak. Selv om vi ikke har tatt noen harde tak i dag, melder sulten seg igjen mot slutten av spadagen.
Den sosiale baren i lobbyen. Foto: Emil Fagander
Etter noen omganger med shuffleboard i lobbyen, slår vi oss ned i favorittbåsen vår i Kava, som hotellrestauranten heter. Etter det tradisjonelle jämtlandske serveringsbrettet med ost fra Oviken og Skärvangen, setter vi til livs saltbakt knutekål med kålrot confit, rosenkål, poteter og urtesaus.
Vi nyter enda en gang summingen i matsalen. I den lange baren i hotellobbyen mingles det. Den avslappende følelsen fra spaet sitter fortsatt i kroppen, og det blir en tidlig kveld. Morgendagen byr på lang frokost, militær hinderbane og en liten tur ned til koselige Bynäset igjen.
Frösö Park Hotel er et hotell for sjelen, en opplevelse som får hjertet til å slå i takt med naturen, både om det skal slå fort eller om du ønsker å saktne ned.
Artikkelen ble først publisert i Nights Magazine nr 14, 2017."