Game on: Ekspertens fem beste råd om barn som gamer
I Stockholm kan du overnatte på Nordens første hotellrom for gamere. Her sjekker det inn både voksne på businessreise og familien på storbytur.
– Hvis du vil ha et godt og fortrolig forhold til gamer-barnet ditt, så er det viktig å engasjere seg i barnets lidenskap for spill, sier Anna-Carin Wettefors, ekspert ved Friends.se til Strawberry.
– Dette er minst like viktig gaming som det er i fotball, dans eller svømming. Og det gjelder ikke minst når hele familien er på ferie.
Det å engasjere seg i den voksende interessen for gaming, har i Stockholm i Sverige virkelig tatt på alvor.
Hotellet står bak Nordens første hotellrom, bygget spesielt for gamere på reisefot.
Designet for å streame
Her er det tenkt på absolutt alt. Hør bare her: Rommet har lydabsorberende gardiner og lyddempere, det er høyhastighetsinternett, LED-belysning og blackout-gardiner. Teknologien i rommene er utviklet i samarbeid med Telia, mens GSIGN står for interiørkonsepter og spillmøbler. Og selvsagt har du datamaskin, tilgang til en rekke populære spill, to skjermer og headset som tilfredsstiller kravene til de mest kresne gamerne.
Etter at Quality Hotel™ Globe gikk foran, har også Quality Hotel™ Expo i Oslo satset på samme gamingkonsept på hotellet. Til og med Quality Hotel™ Match i Jönköping i Sverige har fulgt opp med fem gamingrom.
– Engasjer deg i gamingen
Friends er en svensk organisasjon som har lang erfaring og kompetanse når det gjelder barns rettigheter og hvordan mobbing kan forebygges.
Andelen barn og unge som spiller dataspill øker for hvert år i hele Norden. Da er det viktig å henge med på utviklingen:
– Vis barnet at du er interessert, vær nysgjerrig og still spørsmål, sier Anna-Carin.
– Mens det tidligere har vært mye bekymring om skjermtid, er det viktig å være bevisst på at det er her mange barn faktisk henger med sine venner, legger hun til.
– I spillverdenen er det mange barn som opplever et sterkt samhold. Det er sosialt, og det er her de omgås vennene sine.
Det er nettopp dette Tina Hedman, hotelldirektør på Quality Hotel™ Globe ønsker å oppnå med de nye gamingrommene – at gamere skal få spille også når de er på ferie. Uansett alder.
– Vi vet at dette er fremtiden, og at det vokser. Her sjekker det inn alt fra godt voksne i alderen 30-50 år som er på jobbreise og ønsker å koble av på kvelden, til familier med barn og ungdom.
– Gamere ser jo ikke på TV på kvelden, deres avkobling er gaming, sier Tina.
Gamere blir gode i engelsk
De siste årene har det dukket opp flere studier som viser positive effekter av gaming. En tidligere studie ved Karlstad Universitet i Sverige blant niendeklassinger, viste at de som gamet minst fem timer hver uke, gjorde det langt bedre i engelsk på skolen.
Elevene hadde flere engelske ord med tre stavelser, og fikk også bedre karakterer, sammenlignet med dem som ikke gamet. Ifølge en nyere amerikansk undersøkelse blant 2000 barn, kom det fram at de som spilte videospill daglig, presterte bedre på kognitive ferdighetstester. Gamerne gjorde det bedre både når det gjaldt impulskontroll og hukommelse, sammenlignet med barn som aldri hadde spilt.
Til tross for dette, er det viktig å huske at gaming også kan ha en bakside, sier Anna-Carin.
– Prat med barnet om hvordan man kan være en god kompis i gamingmiljøet og på nett generelt. Og snakk sammen om hva de skal gjøre hvis det skjer noe. Hvis barnet ditt skulle bli utsatt for mobbing eller krenkelse – lytt og støtt. Hjelp barnet å blokkere og anmelde det krenkende innholdet. Si også fra til skolen og politiet hvis det er nødvendig.
Ekspertens fem råd om barn og gaming
Vis barnet at du er interessert. Vær nysgjerrig og still spørsmål.
- Vis barnet at du er interessert. Vær nysgjerrig og still spørsmål.
- Ikke kom i konflikt om spilletid, men prat heller om hva barnet gjør i spillet og på nett.
- Prat om hvordan man kan være en god venn i gamingmiljøet og på nett generelt. Vær bevisst på at språket kan være hardt, og forklar at det som ikke er greit på skolen eller idrettsbanen, heller ikke er ok på nett.
- Ta opp hva man kan gjøre hvis noe ugreit skjer.
- Hvis barnet ditt skulle oppleve mobbing eller krenkelser på nett: Lytt og støtt. Hjelp barnet å blokkere og anmelde.