Adrian ble bartender ved en tilfeldighet – nå er han verdensmester
Han skulle bli verdensmester. I ishockey. I stedet ble han verdens beste til å lage drinker.
– Jeg tror mange undervurderer hvor viktig det er med kvaliteten på isbitene for å lage den perfekte cocktailen
– Du kan ha de beste råvarene og den dyreste spriten i verden, men det hjelper ikke hvis du har feil form på isbitene.
– Smelter isen for fort eller feil, kan det ødelegge den perfekte drinken, forteller Adrián Michalčík entusiastisk.
– Og så er bartenderen veldig viktig, da, legger han til med et stort smil.
Den 33 år gamle bartenderen vet godt hva han prater om. Han er «director of mixology» på boutiquehotellet Amerikalinjen i Oslo og deres prisvinnende cocktailbar Pier 42.
I tillegg vant han tittelen verdens beste bartender i den anerkjente konkurransen Diageo World Class Global Bartender of the Year i 2022. I bransjen er konkurransen mer kjent som verdensmesterskapet for bartendere.
Adrián forteller at konkurransen starter med rundt 10 000 deltakere fra hele verden, som raskt reduseres til 50 finalister.
Disse blir invitert til en finale, og i løpet av noen intense dager bak bardisken må finalistene løse en rekke oppgaver som skal vise frem deres ferdigheter, kreativitet og kunnskap om faget. Fjorårets konkurranse ble avholdt i Sydney i Australia.
– Det var helt sinnssykt å vinne. Det var måneder med forberedelser, prøving og feiling.
– Jeg hadde planlagt alt ned til minste detalj - fra hva jeg skulle servere til musikk og antrekk jeg skulle ha på meg, smiler bartenderen, ulastelig antrukket i beige blazer, hvit skjorte og slips.
Skulle bli hockeyproff
Verdensmestertittelen til tross, slovaken avslører at det var rene tilfeldigheter som gjorde at han havnet bak bardisken. Opprinnelig var han profesjonell hockeyspiller i hjembyen Zvolen, og det var på skøyter livets opphold skulle tjenes. Planen var å studere idrett og kombinere dette med en hockeykarriere, men da han oppdaget at søknadsfristen til idrettsskolen allerede var utløpt, måtte han finne på noe nytt.
– Plan B var kunstskole, men også der var fristen utløpt. Økonomistudier ble for kjedelig, så da ble det hotell- og reiselivsfag. Det var gøy fra første dag, og vi fikk prøve oss på en rekke forskjellige deler av hotelldriften - i resepsjonen, på kjøkkenet, være sammen med hotelldirektøren. Men jeg likte meg best i baren.
Hva var det som var så tiltrekkende med en bar?
– Det er bare noe magisk ved det. Atmosfæren, lyset, stemningen. En bar er et sosialt samlingspunkt hvor du møter alle mulige mennesker, i alle mulige sinnsstemninger. Det er et sted for avslapning etter en lang dag på jobb, feiring med gode venner eller bare et sted å være alene og nyte en drink. Jeg ble helt bergtatt og fascinert av alle mulighetene innen smaker, blandinger og alt. Det stjal hjertet mitt ved første møte, mimrer han nostalgisk.
Etter hvert ble det vanskelig å kombinere en tøff idrettskarriere med studier, og skøytene ble lagt på hylla. Det ble noen år bak bardisken i hjemlandet, før det bar videre til Praha og Tsjekkia.
Til tross for å ha jobbet på noen av de største utestedene i Slovakia, var det først i den tsjekkiske hovedstaden at Adrián virkelig fikk øynene opp for kunstformen mixology. Etter å ha arbeidet som instruktør på diverse barskoler og som bartender på noen av de mer tradisjonelle partybarene i byen, landet han en jobb på den anerkjente cocktailbaren L’Fleur i 2015.
– Det var min første «ordentlige» bartenderjobb. I baren var det over 700 flasker forskjellige typer sprit, 250 forskjellige typer champagne, utallige drinkoppskrifter… Jeg var helt sikker på at jeg kom til å få sparken etter en måned. De kom raskt til å skjønne at jeg ikke hadde peiling, ler 33-åringen.
Men Bacchus, Methe og de andre drikkegudene ville det annerledes. Kanskje det skyldtes idrettsbakgrunnen og vinnermentaliteten, men Adrián begynte virkelig å studere mixology. Han skulle bli best. Etter jobb leste han alt han kom over av bøker og artikler om alkohol, oppskrifter og teknikker. Året etter ble han kåret til Tsjekkias beste bartender.
– Det gikk utrolig fort. Tre måneder etter den seieren, havnet jeg på 6. plass i Diageo World Class Global Bartender of the Year i 2016. Det var ren galskap, sier han ydmykt om den raske reisen til toppen.
Oslo er blitt et sentrum for mat og drikke
Sjetteplassen i konkurransen han senere skulle vinne, viste seg å bli en døråpner for resten av verden. Den sterke plasseringen sendte ham rundt om til andre konkurranser, og han ble invitert til å holde kurs og foredrag, deriblant i Oslo en gang i 2017. Her møtte han den norske bartenderen Chris Grøtvedt, som da var sjef på The Thief. De to ble raskt gode venner. Etter en sommerkveld med litt for mange smakfulle cocktails innabords, kom det plutselig et jobbtilbud på bordet etterfulgt av håndtrykk. To måneder senere hadde Adrián pakket med seg alt og flyttet til Oslo.
– Jeg har alltid likt Skandinavia, og spesielt Norge. Utrolig natur, vennlige mennesker og flott arkitektur. Jeg elsker det.
Han legger raskt til:
– I tillegg har Oslo og Norge i løpet av de siste seks-syv årene blitt et skikkelig mat- og drikkemekka. Du har en rekke restauranter og barer i verdensklasse. Byen er veldig multikulturell og har mange impulser fra forskjellige land og tradisjoner. Utrolig gøy, slår Adrián fast.
Bartenderen var med og åpnet speakeasy-suksessen ISM i den norske hovedstaden. Her jobbet han i litt over to år, før han gikk videre til Amerikalinjen og Pier 42 da hotellet åpnet i mars 2019. Hos Strawberry har han fått være med å utvikle både seg selv og nye drinker, men også Pier 42. Baren har to ganger blitt kåret til årets beste bar av bransjen selv i kåringen Bartenders' Choice Awards. I 2022 vant Adrián, selvfølgelig, prisen som Norges beste bartender.
– Det er en laginnsats. Vi har fått en rekke priser for beste barpersonale også, noe som er utrolig gøy. Fra dag én har vi hatt som mål på Amerikalinjen å gi femstjerners service, men med en menneskelig touch. Det synes jeg virkelig at vi klarer, sier lagspilleren som skulle bli hockeystjerne.
Unike cocktails
Foruten fantastisk service, er det ingen hemmelighet at mye av suksessen til Pier 42 skyldes cocktailene. Som director of mixology, har Adrián utviklet 12 helt unike cocktails for Pier 42.
Amerikalinjen som hotell trekker mye inspirasjon fra Norges lange historie og tette bånd til New York, gjennom det gamle rederiet som hadde hovedkontor i bygget der hotellet hører til.
Denne tankegangen har Adrián og hans team videreført til Pier 42s drinkmeny. Her finner du cocktails med navn som «Operahuset», «Langrennsski» og «Manhattan henge».
Alle unike og med sin farge, smak og miks. For er det én ting Adrian har skjønt etter alle timene og årene bak bardisken med nesa i cocktailbøker, så er det at en vellykket drink ikke bare er alkohol i et glass ispedd blandevann.
Så pretensiøst som det kan høres ut, har alle cocktailene på Pier 42s barkart en historie, bakgrunn, idé og inspirasjon fra virkeligheten.
«Operahuset» har spesiallaget glass som kan minne om bygningen selv, «Calvin Klein» henter inspirasjon fra motehuset og de mange parfymene de har lansert siden 1990-tallet.
«Kon Tiki» har latt seg inspirere av arkeolog Thor Heyerdahls heseblesende ekspedisjon over Stillehavet i 1947.
– Når jeg lager en cocktail, vil jeg at det skal vekke en positiv følelse eller et minne hos gjesten. Derfor prøver jeg å bygge opp cocktailoppskriftene rundt en stemning.
– Når jeg er med i konkurranse, bruker jeg for eksempel musikk som passer til det jeg ønsker å formidle.
Hvilken drink på menyen er din favoritt?
– Selvfølgelig elsker jeg alle våre signaturcocktails, men jeg er en whiskymann og «Old fashioned» er min favorittdrink. Derfor er nok favoritten min på menyen «Operahuset».
Livet blir aldri det samme
Siden seieren har det vært mye reising på 33-åringen.
Vinneren får ingen pengepremie, men ære, tittel og berømmelse. Han blir i tillegg ambassadør for yrket og blir invitert til å avholde kurs og foredrag, samt være dommer i andre prestisjefylte konkurranser verden over.
Det høres slitsomt ut, men ikke for Adrián.
– Jeg elsker det! Få se hele verden, møte masse bra folk, lære. En tidligere vinner sa til meg på finalefesten at livet mitt aldri kom til å bli det samme.
– Det har han hatt helt rett i. Det er jo litt spesielt å kunne ringe mor og si at jeg skal være i Forbes Magazine. Ikke verst for en tilfeldighet, ler verdensmesteren.