Utsikten i Ålesund er praktfull. Her er fjell og hav, men også en storslått arkitektur. La oss ta deg med tilbake til 2017 og vårt innholdsrike besøk i byen med den vakre jugenstilen og de nydelige fiskeresturantene. Her er det bare å la seg inspirere!

City view Ålesund_16_9Utsikt i massevis fra utsiktspunktet Aksla, 418 trappetrinn fra Ålesund sentrum. Foto: Bobo Olsson


Året er 2017. Årstiden er høst. For øyeblikket er det oppholdsvær, nøyaktig som meterologen, Kristen Gislefoss, har lovet i NRK for de kommende dagene. Men for en liten stund siden klasket tunge dråper mot brosteinene i Apotekergaten, der Hotell Brosundet ligger. Himmelen er fremdeles grå, og over øyene som omkranser byen henger et tungt skylag. En sprakende ild i det som kanskje er Europas største og høyeste åpne peis ville vært perfekt akkurat nå, men hotelldirektøren, Camilla Espeseth, forteller oss at stedet er helt nytt og at det ikke skal ha branninspeksjon før om noen dager. Kommende gjester får nok nyte peisilden i stedet for oss.


Mye er nytt i de to bygningene som til sammen utgjør Hotell Brosundet. Så sent som i slutten av mai ble det åpnet en passasje mellom det som tidligere var pakkhus for fisk, og som i dag er et storhotell med 132 rom og som huser det som kanskje er Ålesunds høyest vurderte restaurant, og en bar der det gulaktige ettermiddagslyset gir løfter om en hyggelig kveld.


Hotell Brosundet Ålesund fasade_16_9Du kan fiske direkte fra hotellvinduet på hotell Brosundet. Foto: Bobo Olsson


Mør - Ålesunds spesialitet


Restauranten Maki åpner først utpå kvelden, men det mangler ikke på lunsjalternativer i byen. Vi gjør som mange andre, og besøker Dalen Kjøttvarer rett over gaten fra hotellet. Her sitter folk i forskjellige antrekk foran disken og venter, noen i blankpussede skinnsko og andre i tunge vernesko.



"Alle hadde noe med fiskenæringen å gjøre - det var pakkhus for klippfisk, eller steder der det ble produsert olje og tran."



I lunsjen får lammesteker og oksefileter ligge i fred, og i stedet er det pølsespesialiteter som svinemør eller lammemør som blir lagt i brødet sammen med rekesalat eller en klatt med potetmos. Andre velger et par nystekte fiskekaker, et produkt som Dalen leverer til mange butikker og fiskehandlere i Norge.


-Mør er en spesialitet, typisk for Ålesund og hele Sunnmørsregionen. Det er en litt grovere pølsetype krydret med nellik og ingefær, sier Kenneth Dalen, som er fjerde generasjons slakter og oppvokst i det flotte jugendhuset der butikken har ligget siden 1919.


Omgivelser Ålesund - vann og hus_16_9Dalen kjøttvarer er et populært sted for mange når de skal kjøpe spesialiteten Mør, og det har eksistert siden 1919. Foto: Bobo Olsson


Hadde huset kunne snakke, ville det fortalt at nabohusene nærmest vannet, blant annet Hotel Brosundets to bygninger, alle hadde noe med fiskenæringen å gjøre - det var pakkhus for klippfisk, eller steder der det ble produsert olje og tran.


-Min farfar fortalte at sundet var så fullpakket av fiskebåter at man kunne gå tørrskod fra den ene kaien til den andre.


Street food Eva Dalen Ålesund_16_9Eva Dalen har arbeidet i familiens slakterbutikk i 40 år. Rekesalaten hennes er legendarisk. Foto: Bobo Olsson


Verdens største eksportør av klippfisk


I dag håndteres fisken på flytende fabrikker som i løpet av sine ukelange turer på sjøen både renser, pakker og fryser ned fisken. Mesteparten går til eksport. Ålesund er for eksempel verdens største eksportør av klippfisk, den tørkede og saltede torsken som blant annet er hovedingrediens i den portugisiske retten bacalão, og som de fleste restaurantene i byen har på menyen i en eller annen form.


-Men fremdeles kommer en del fiskebåter inn til Ålesund, der man kan kjøpe både fersk fisk og reker, sier Kenneth, før han fortsetter til byens eneste fiskebutikk for å kjøpe blåskjell.


Vi rekker også å gå innom Fisketorget og smake på nykokt krabbe og hummer. Fisketorget har dessuten servering etter at de flyttet til Keiser Wilhelmsgate i juni.



"Før i tiden kjente de fleste noen som arbeidet i fiskeindustrien, og da virket det som ren galskap å betale for fisk, man fikk den jo gratis."



-Mange liker å gå i fiskedisken og peke på hva de vil ha, og så få maten servert i restauranten, sier Anita Rogne, en av eierne. Hun har merket at interessen både for å spise fisk og å lage fiskeretter er blitt større, kanskje takket være matlagingsprogrammer på TV, eller kanskje fordi mange har mistet sin private fiskeleverandør:


-Før i tiden kjente de fleste noen som arbeidet i fiskeindustrien, og da virket det som ren galskap å betale for fisk, man fikk den jo gratis. Slik er det ikke lenger, og da blir vi viktige.


Surroundings Ålesund_16_9Et gammelt magasin minner om forne fisketider i Ålesund. Foto: Bobo Olsson


Brann og jugendstil


Ålesunds skjønnhet er åpenbar, og bygger på minst to komponenter: naturen og bygningene. Etter at store deler av byen ble ødelagt av en brann i 1904, ble den bygget opp igjen i stein og jugendstil, som var in på den tiden. På en måte kan det virke som om sjøen og fjellene fremstår tydeligere mot de vindusrike steinbygningene. Sammen danner de et komplett smykke som kan beundres fra alle vinkler.


Fra Aksla, fjelltoppen som ligger 418 trappetrinn opp fra Ålesund sentrum, føles det som om man kan favne hele landskapet i en kjempeklem som får med seg både fjellene, fjordene, havet og byen. Sett fra havet blir byens hus en vakker kulisse til det store, blå havet som vi ferdes på.


Seien biter villig på agnet


Skipperen på fiskebåten Rebell, Arild Ulstein, forteller at man til visse tider på året kan få torsk på opp mot ti kilo bare 300 meter fra land. Men i dag vil han ta oss med ut på fjorden - delvis fordi han vet hvor seien står, og delvis fordi han vil vise oss hvor nært sentrum det ville Ålesund er.


Han har rett. Idét vi etter ti minutter runder et gammelt pakkhus under renovering, åpner verden seg. Til høyre og venstre ligger steinete fjellsider, rett forut ser vi fugleøya Runde i horisonten, og videre frem er det åpent hav helt til vi kommer til Island. Fisk får vi også: På 107 meters dyp biter seien villig.


Fish Ålesund_16_9Det er ikke vanskelig å få fisken til å bite på agnet når man drar på fisketur i Ålesund. Foto: Bobo Olsson


Smakfull sjømat uten hokuspokus


Tilbake i sentrum er det som å være midt i en utstilling på byens Jugendmuseum, men med den forskjellen at det er en levende by vi beveger oss i. Her er det mye tradisjoner, men samtidig både nåtid og fremtid i form av butikker, kafeer og restauranter som alle vil videre i en ny retning. Restaurant Maki på Hotel Brosundet kan ikke kalles ny, for den har eksistert i 18 år i Ålesund og ti år på hotellet. Men maten til kjøkkensjef Lars Petter Vikanes er definitivt nyskapende.


-Fokuset er fisk og annen sjømat på en enkel måte. Det skal smake godt uten noe hokuspokus, sier han da vi møter ham under forberedelsene til kveldens servering.



"Jeg binder meg ikke lenger opp til å ha en bestemt fisk på menyen, men skriver ganske enkelt dagens fangst."



Maki er japansk og fører tankene til fisk. Men ordet i seg selv betyr "mot havet" og er ganske enkelt en beskrivelse av restaurantens beliggenhet, i høyde med bølgeskulpet på hotellets bunnplan. Menyen inneholder ikke asiatiske innslag, men den asiatiske måten å gjøre ting på har likevel inspirert den. Lars Petter har sansene åpne mot matverdenen, for å kunne bruke råvarene sine på best mulig vis. En lokal fisker setter av en kasse med det Maki ønsker, før ferden går videre til Oslo.


-Jeg binder meg ikke lenger opp til å ha en bestemt fisk på menyen, men skriver ganske enkelt "dagens fangst". Og hvis fiskeren ikke har fått det jeg har bestilt, så gir han meg noe annet.


Restaurant Maki chef Lars Vikanes Hotell Brosundet Ålesund_16_9Kjøkkensjef Lars Vikanes er opptatt av at sjømaten som serveres på restaurant Maki skal smake godt uten for mye hokuspokus. Foto: Bobo Olsson


Ta med regnfrakk og nyt byen


Man kommer ikke til Ålesund for værets skyld. Sjekker man hvor mange regndager byen har i året, kan det virke avskrekkende. men når man først er kommet dit, er været det siste man tenker på. En regnbyge kan man beskytte seg mot, og den går snart over. Og når man ser hva man får oppleve av vakker natur, arkitektur, gastronomi og menneskelige møter, er en regnfrakk i bagen en billig pris å betale.


Dette er en redigert versjon av en artikkel som opprinnelig ble publisert i medlemsmagasinet Nights nr. 14 2017