Finnene er lidenskapelig opptatt av mat, og de er kjent for lojale mot sine kulinariske røtter. Til tross for at de har en del merkelig mat å tilby, finnes det noen retter du bare må prøve. Her er 7 av dem.
Sjekk ut våre utvalgte tilbud
Mathallene og markedene i Finland bugner over med smakfulle retter, lokale delikatesser og sesongbaserte råvarer som du må smake en gang i løpet av livet. (eller… kanskje ikke?)
Les også: 10 grunner til å oppleve Finland.
Leipäjuusto
Hva er det? Brødost
Juustoleipä er en typisk dessert fra Nord-Finland. Du finner osten i alle lokale matbutikker, og det er bare til å varme den i panna og toppe med rørte multer. En kopp kaffe til anbefales!
Brødosten er laget av kumelk og har en særegen konsistens, men er likevel en must-try for alle dessert-elskere. Foto: Soili Jussila/Visit Finland.
Ruisleipä
Hva er det? Klassisk finsk rugbrød
Uansett om du bor på et fancy hotell i Helsinki eller er på café i byen Tampere finner du finsk rugbrød laget av surdeig på frokostbordet. Kanskje du kan avgjøre om det beste rugbrødet fås i Finland eller Danmark?
Lohikeitto
Hva er det? Kremet laksesuppe
Kremet. God. Laksesuppe. Trenger vi å si noe mer?
Restuaranten Kuukuu i Helsinki har suppen på menyen.
Det finnes en drøss med varianter av denne tradisjonelle klassikeren, men i bunn og grunn så er en lohikeitto en smakfull fiskesuppe med fløte, laks, poteter og grønnsaker. Med rugbrød til, såklart.
Karjalanpiirakka
Hva er det? Karelske piroger/paier
Karelske piroger er til finsk mattradisjoner som pizza til italiensk. De østersjøfinske pirogene består av en paideig av rug fylt med enten potetmos eller risengrynsgrøt. Tradisjonelt spises pirogene med eggesmør eller annet pålegg. Kaféen Konditoria Hopia i Helsinki har siden 1949 laget ferske piroger hver dag, om du vil smake på én eller to.
- *10 anledningar till att besöka Finland.
Poronkäristys
Hva er det?: Finnbiff med reinskav
Finnene spiser reinsdyr over uansett sesong. Denne klassikeren er ikke bare populær i Finland, men også i de andre nordiske landene, dog med ulike variasjoner. I Finland kokes reinskavet mørt i vann, fløte eller øl, og serveres med potetmos, syltet agurk og tyttebærsyltetøy. Smak ekte finsk poronkäristys på Restauarant Aino i Helsinki.
Mykyrokka
Hva er det? Blod-dumplingsuppe
Hvis ikke du er fan av blodpølse, eller blod forøvrig, bør du holde deg unna Mykyrokka - en suppe laget av poteter, løk, lever, salt & pepper - og ja, dumplings laget av blod. Denne retten er typisk i Savo-regionen i Finland, så er du ute og spiser der får du være obs!
Vi lar være å legge ved bilde av denne retten, du forstår vel hvorfor...
Salmiakki
Visste du at lakris den 12. april er den internasjonale lakrisdagen?
Hva er det? Salt lakris
Kanskje det mest kjente av Finlands uvanlige matvarer er salmiakki lakris - lakris smaktilsatt med amonioakklorid. I Finland er det så populært at du finner godteri, alkohol, milkshakes, sauser, is, kaker og muffins (...) med salmiakk-smak. Det sies at salmiakk kun smaker godt om du har spist det siden barndommen. Tør du å smake?